TEHNOPOLIS

DNK računar brži i od kvantnog kompjutera: Ima neograničen kapacitet i radi po principu samoreplikacije
Naučnici su dokazali da je zaista moguće napraviti fizički računar od molekula DNK – samoreplicirajući kompjuter koji bi bio brži od svakog postojećeg računara, pa čak i od kvantnih računara u budućnosti. Izgradnja Nedeterminističke Tjuringove Mašine je m
Ideja da se molekuli DNK koriste za čuvanje podataka nije baš od juče. Još 1964. godine ruski naučnik Mikhail Samoilovič Neiman izložio je ideju o stvaranju biofizičkih informacionih sistema u naučnom radu objavljenom u magazinu Radiotekhnika. Neiman je napisao da je sama ideja potekla od Norbert Wiener-a, američkog matematičara, filozofa i pionira kibernetike.

Danas naučnici sa Univerziteta u Mančesteru aktivno rade na zadatku da DNK računar konačno ugleda svetlost dana. Oni su postigli nešto što je do sada smatrano za nemoguće.

Od Tjuringove mašine do molekularnog računara
Ideja da se DNK računar proizvede kao alternativa običnim kompjuterima predložena je 1994. godine. Ovakvi računari rešavali bi probleme brže, bili bi manji i stabilniji od komjutera sa silikonskim komponentama. Kako bi dokazao da se molekuli DNK mogu koristiti kao osnova za proračunavanje, te iste godine Leonard Adleman sproveo je eksperiment u kojem je putem DNK rešio Problem Hamiltonovog Puta od sedam tačaka.

U srcu ideje o proizvodnji DNK računara nalazi se jedna još starija ideja – ideja o konstrukciji Tjuringove mašine. To je apstraktna mašina korišćena u misaonim eksperimentima, koju je još davne 1936. godine opisao Alan Turing, engleski matematičar, logičar, filozof, teoretski biolog i kriptoanalitičar, čovek koji je dekodirao nacističke šifrovane poruke tokom Drugog Svetskog Rata, izvršio veliki uticaj na razvoj kompjuterske nauke i koji se smatra ocem veštačke inteligencije. Još davnih dana Tjuring je zamislio mašinu neograničenog kapaciteta za proračunavanje algoritama.

Današnji digitalni računari (kao i kvantni računari) su u svojoj osnovi Univerzalne Tjuringove Mašine (UTM), tačnije oni vrše simulaciju Tjuringove mašine na ograničen, deterministički način. Međutim, stvaranje mašine koja bi radila po nedeterminističkom principu sve do 2017. godine smatrano je nemogućim.

Kako bi stvorili efikasnije mašine, koje bi brže rešavale kompleksne probleme, jedan deo kompjuterskih naučnika se okrenuo biokodiranju.

2004. godine dogodio se prvi proboj. Ehud Shapiro sa izraelskog Instituta Weizmann, sa grupom saradnika radio je na konstruisanju programabilnog molekularnog sistema za molekularni računar koji bi umesto silikonskih mikročipova bio sastavljen od enzima i DNK molekula. U takvom uređaju bi DNK molekul snabdevao računar podacima i osiguravao svu energiju koja je računaru potrebna. 2004. godine ovaj tim naučnika je u magazinu Nature objavio da su uspeli da naprave DNK kompjuter sposoban da dijagnostikuje kancerozne pojave u ćeliji i nakon postavljanja dijagnoze oslobodi odgovarajući lek.

Ipak, sve do skora se smatralo se da je, izvan misaonog eksperimenta postojanje Tjuringove mašine sa bezgraničnom mogućnošću proračunavanja nemoguće. Smatralo se da se ne može fizički napraviti Nedeterministička Tjuringova Mašina (NTM). Niko se do sad čak nije ni usudio da pokuša da napravi takvu mašinu.

Čuvanje podataka u DNK nije novost

Koliko će podataka stati u gram DNK zavisi u velikoj meri od same metode kodiranja. Ovo polje nauke je još uvek u razvoju, ali već sada možemo slobodno reći da bi, kada bi se čuvali u DNK, svi podaci ovog sveta mogli da stanu u jednu jedinu sobu. Pored ogromnog kapaciteta, ogromna prednost DNK u odnosu na silikonske čipove je i njena dugovečnost – može da traje stotinama hiljada godina. DNK ne propada vremenom kao što propadaju naši CD-ovi i ostali nosači podataka koji se danas nalaze u širokoj upotrebi.

Od 2012. godine DNK se uspešno koristi za skladištenje podataka. Naučnici su u više navrata demonstrirali kako se raznim metodama u DNK mogu čuvati digitalni podaci poput JPG slika, muzike, knjiga… 2016. godine naučnici su putem CRISPR tehnike editovanja gena u DNK žive bakterije čak ubacili GIF konja u galopu.

Samoreplicirajući DNK računar
Samo bacite pogled na živi svet oko sebe i shvatićete da su DNK računari već od pamtiveka svuda oko nas. Svaki živi organizam predstavlja svojevrsni DNK računar. Svaka ćelija u našem telu ima DNK i već funkcioniše kao skladište ogromnog broja informacija. Sada je vreme da u praksi još jednom primenimo ono što smo naučili od same prirode.

Najnoviji pomak na ovom polju učinili su istraživači sa Univerziteta u Mančesteru. Oni su razvili novu vrstu samoreplicirajućeg računara koji koristi molekule DNK za proračune. Profesor Ross D. King je sa svojim timom demonstrirao mogućnost izgradnje Nedeterminističke Tjuringove Mašine (NTM), a rezultate svog istraživanja objavio je u magazinu Journal of the Royal Society Interface.

Naučni tim je regularne silikonske čipove zamenio molekulima DNK, a umesto binarnog koda, prilikom kodiranja je koristio genetsku “abecedu”.

Ovi naučnici su razvili mikroračunar koji u osnovi ima DNK i radi na principu replikacije. Osnovna osobina DNK je da ona može da pravi sosptvene kopije. To znači da DNK računar može da sprovodi skoro neograničen broj proračuna istovremeno, što ga čini nezamislivo bržim od današnjih računara, pa čak i od kvantnih računara budućnosti.

Ovu mogućnost nov DNK računar između ostalog ima i zbog toga što je njegov dizajn zasnovan na drugačijoj “gramatici” od digitalnih i kvantnih računara – počiva na principima programskog jezika Thue.

Stvar je u tome što elektronski kompjuteri vrše milijarde proračuna, ali oni to čine sukcesivno i u obavljanju zadataka moraju da prave izbore između komandi. Umesto toga, DNK kompjuter jednostavno može da napravi milijardu kopija samog sebe i da sve komande izvrši odjednom.

Profesor Ross D. King i njegov tim naučnika izveli su fizičku demonstraciju ovog koncepta. Njihov računar na bazi DNK raste putem samoreplikacije dok vrši proračune. Na taj način on ima teoretski beskonačan kapacitet.


U samo 1 gram DNK računara moglo bi da stane nezamislivih 100 milijardi terabajta. Poređenja radi, računari današnjice imaju po tek tričavih par terabajta. Da stvar bude još luđa, brzina kojom bi DNK računari vršili proračune bila bi takođe nezamislivo velika, s obzirom da bi se eksponencijalno povećavala zahvaljujući samoreplikaciji.

To bi bio računar sa gotovo neograničenim mogućnostima, zar ne? Zbog čega onda ne bismo konačno zamenili ove naše prepotopske računare tom novom i skoro sasvim prirodnom tehnologijom?

Pored određenih tehničkih teškoća koje su izložene u ovom naučnom radu, najveća prepreka proizvodnji DNK računara je to što je proces njihove proizvodnje previše je skup. Mikrokodiranje informacija kako bi se one uskladištile u DNK ili iščitale iz DNK , kao i mikroporogramiranje danas košta hiljade i hiljade dolara. To je u suštini najveća prepreka. Željno iščekujemo dan kada će cena ovih procesa spasti, dok naučnici marljivo rade da se to zaista dogodi u doglednoj budućnosti.
Kamera sitna poput zrna soli snima oštro poput 500.000 puta većeg objektiva

Pročitaj izvornu objavu
Umjetna inteligencija koja odnose između objekata razumije poput čovjeka

Pročitaj izvornu objavu
Živi roboti napravljeni od stanica žaba mogu se replicirati u zdjelici

Pročitaj izvornu objavu
FIFA potvrdila da će koristiti računalnu tehnologiju za određivanje zaleđa

Pročitaj izvornu objavu
Novi umjetni materijal oponaša kvantno preplitanje rijetkih zemnih metala

Pročitaj izvornu objavu
Britancu ugrađeno prvo na svijetu 3D ispisano protetsko oko

Pročitaj izvornu objavu
Programski jezik
Programski jezici se koriste da olakšaju komunikaciju sa računarom prilikom organizovanja i manipulacije informacija, ali i da precizno izraze algoritme.
Pročitaj
Američka opstrukcija razvoja kineskog kvantnog računarstva

Pročitaj izvornu objavu
Rusija zahteva zvanične kancelarije tehnoloških kompanija

Pročitaj izvornu objavu
Mikroroboti u obliku ribe za isporuku hemoterapije direktno tumoru

Pročitaj izvornu objavu
MIT: Mali roboti koji trče i skaču

Pročitaj izvornu objavu
Holografski videi postaju stvarnost!

Pročitaj izvornu objavu
Zašto previše verujemo mašinama
Fenomen poznat kao pristrasnost automatizacije, koji ponekad takođe dovodi do opuštanja zbog automatizacije, gde su ljudi manje sposobni
Pročitaj
IBM predstavio 127-kubitni kvantni procesor

Pročitaj izvornu objavu
“Samo želimo provjeriti vaš telefon da vidimo jeste li bili tamo”

Pročitaj izvornu objavu
Commonsense Norm Bank: novi moralni referentni vodič za umjetnu inteligenciju

Pročitaj izvornu objavu
Spretne robotske ruke s lakoćom manipuliraju tisućama objekata

Pročitaj izvornu objavu
Kako napraviti kućni detektor čestica?

Pročitaj izvornu objavu
IBM predstavio kvantni procesor „Eagle“ od 127 kubita

Pročitaj izvornu objavu
Evo kako je izgledao prvi mobilni telefon

Pročitaj izvornu objavu
Robotizacija poslovanja u Americi je na rekordnim razinama

Pročitaj izvornu objavu
Na Stanfordu koriste AI kako bi holografski zasloni izgledali poput stvarnog života

Pročitaj izvornu objavu
Apple patent o kontroli dronova sugeriše da kompanija istražuje podršku za više kontrolera u bespilotnim letelicama

Pročitaj izvornu objavu
Predstavljen FreeOffice 2021 – besplatan Office paket

Pročitaj izvornu objavu
Predstavljen FreeOffice 2021 – besplatan Office paket

Pročitaj izvornu objavu
The Kidney Project: prva uspješna implantacija kompaktnog aparata za dijalizu

Pročitaj izvornu objavu
Konačno počela instalacija superkompjutera Aurora

Pročitaj izvornu objavu
Nvidijina tehnologija "digitalnih blizanaca" omogućuje vam da vidite alternativne svemire

Pročitaj izvornu objavu
RNIDS: Šest sati za preispitivanje

Pročitaj izvornu objavu
Da li je budućnost u baterijama od drveta?

Pročitaj izvornu objavu
Virusne ideje
Svet nauke takođe ima svoje epidemije, koje se, za razliku od epidemija zaraznih bolesti, odvijaju u senci društvenih događanja. Naučne epidemije su uzrokovane nekontrolisanim prihvatanjem „virusnih” ideja.
Pročitaj
Budućnost lečenja: Implant koji vraća čulo vida

Pročitaj izvornu objavu
Koje web-stranice najviše prate korisnike?

Pročitaj izvornu objavu
Neuralink i sumrak čovečanstva
Pretpostavka da AI neće pratiti političke i ekonomske modele na kojima se temelji društvo koje sada poznajemo.
Pročitaj
AI: duboko učenje i neuronske mreže

Pročitaj izvornu objavu
Izrael razvio sistem prepoznavanja lica radi identifikacije Palestinaca

Pročitaj izvornu objavu
Kineski naučnici napravili kvantni procesor 60 hiljada puta brži od trenutnih superkompjutera

Pročitaj izvornu objavu
Četvrta industrijska revolucija
Ko joj se ne pridruži, tvrde analitičari, nestaće s tržišne mape sveta!?
Pročitaj
Transhumanizam
Poboljšanje ljudskih sposobnosti i poništenje nepoželjnih - opasnosti ili beneficije?
Pročitaj
Evolucija video igara
1958-2020
Pročitaj
Oko nauke - Prof. dr Milan Tuba
O životnim stavovima i pogledima na nauku i realan život
Pročitaj
10 miliona puta brže od superkompjutera
Kineski istraživački timovi postigli su značajan napredak u superprovodljivom kvantnom računarstvu i kvantnom računarstvu zasnovanom na svetlosti.
Pročitaj
Robot AlphaZero naučio šah pa matirao velemajstora. Šta je sledeće?
Da li smo došli do trenutka kad roboti previše brzo uče i postaju svesni sebe? Elon Musk je svojevremeno upozoravao da je to moguće, a sada na to upozorava i profesor na Oksford univerzitetu.
Pročitaj
Šta će se dogoditi sa kriptovalutama kada kvantni računari postanu mainstream?
Neke tehničke “rupe”, omogućavaju budućim tehnologijama poput kvantnih računara da eksploatišu blokove i kriptovalute.
Pročitaj
DeepMind’s AlphaZero crushes chess
Algoritmu AlphaZero koji su razvili Google i DeepMind trebalo je samo četiri sata igre da bi sintetizovao celokupno znanje.
Pročitaj
Uređaj bez baterije kao pomoć ljudima oštećenog sluha

Pročitaj izvornu objavu
Mašinski vid otkrio tajnu paukove mreže

Pročitaj izvornu objavu
Kako uče mašine: Roboti koji prate ljude

Pročitaj izvornu objavu
Hakeri danas kradu podatke kako bi kvantni računari mogli za 10 godina da ih dešifruju

Pročitaj izvornu objavu
Umjetni materijal koji osjeća i prilagođava se svom okruženju

Pročitaj izvornu objavu
Lavirint i algoritmi
Posetilac lavirinta ulazi na tegoban put pun raskršća koji ga vodi ka središtu, ali to može biti i zabava!
Pročitaj
Šah i veštačka inteligencija
Deep Blue AI kompanije IBM je još pre pojave mašinskog učenja uspeo da dobije šahovsku partiju protiv velemajstora Garry Kasparova. „Pomirio sam se sa tim,“ rekao je Kasparov. „Meč na kraju nije bio poraz već blagoslov".
Pročitaj
Naredni mega cyber napad i kako se zaštititi

Pročitaj izvornu objavu
Umjetni materijal koji osjeća i prilagođava se svom okruženju

Pročitaj izvornu objavu
Konvejeva igra života / Game of life
Simulacija života, ćelijski automat
Pročitaj
U Beču uspješno izvedena operacija sa novom robotskom tehnologijom

Pročitaj izvornu objavu
Najbrži generator slučajnih brojeva ikad izgrađen
250 triliona bita u sekundi
Pročitaj
Potrebna kontrola nad vještačkom inteligencijom
Poznati stručnjak za AI smatra da je potrebna hitna akcija s kojom bi se obezbjedila kontrola nad super inteligentnom vještačkom…
Pročitaj izvornu objavu
Komentar: Ne šaljite mi poruke

Pročitaj izvornu objavu
Raspberry Pi Zero 2 W donosi dva puta veću snagu

Pročitaj izvornu objavu
„Crna rupa“ u Tihom okeanu na Google mapama

Pročitaj izvornu objavu
BIZIT 2021: Payoneer – podrška izvozno orijentisanim biznisima svih veličina kroz jedinstvenu platformu za online plaćanja

Pročitaj izvornu objavu
Kako nam matematika može pomoći da razumijemo ljudsko tijelo

Zdrava ljudska tijela su dobra u regulaciji. Naime, naša temperatura ostaje oko 36,8 stepeni, bez obzira koliko vruća ili hladna bila temperatura oko nas. Nivo šećera u krvi ostaje prilično konstantan, čak i kada popijemo čašu soka. Održavamo pravu ko
Pročitaj izvornu objavu

Googleova platforma virtualne stvarnosti smanjuje količinu nasilja u policijskim intervencijama
Jigsaw, tehnološki inkubator unutar Googlea, testira VR platformu koja bi policijskim snagama trebala pomoći da ovladaju tehnikama deeskalacije kako bi pravovremeno smirili svaku opasnu situaciju
Pročitaj izvornu objavu
ABECEDA FIZIKE #9: Zašto se stvari okreću
Kao što sila uzrokuje promjenu translacijskog gibanja tako moment sile uzrokuje promjenu rotacijskog gibanja; pripadajući zakon očuvanja daje objašnjenje vrtnje klizačice, pulsara, Zemlje, galaksije
Pročitaj izvornu objavu
Ratno zrakoplovstvo SAD-a razvilo gorivo za mlazne avione dobiveno iz zraka
Američko Ratno zrakoplovstvo u suradnji s kemijskom kompanijom Twelve uspjelo je iz zraka izdvojiti ugljični dioksid i potom ga pretvoriti u mlazno gorivo za njihove avione
Pročitaj izvornu objavu
Fizičari pronašli “jake” dokaze o postojanju nove prirodne sile

Od lijepljenja magneta na frižider do ubacivanja lopte u koš – sile  fizike igraju važnu ulogu u  našem svakodnevnom životu.  Fizika poznaje četiri prirodne sile: gravitacija, elektromagnetna, slaba sila i jaka sila. Naučnici sada tvrde da su otk
Pročitaj izvornu objavu

Raketiranje prijetećih asteroida "u zadnji čas" moglo bi biti spasonosno za Zemlju

Pročitaj izvornu objavu
VRT FIZIKE: GOSPODAR MAŠINA
(VIDEO PETKOM, Ep. 29) „I hipotetičke i realne Tjuringove mašine ne samo da su otvorile renesansu računarstva, nego su odigrale i ključnu ulogu u pobedi nad nemačkim snagama u Drugom svetskom ratu“, kaže dr Dušan Vudragović iz Institituta za fiziku u Beog
Pročitaj izvornu objavu
Australski istraživači otkrili model brzog punjenja i dugotrajnog skladištenja energije
Brz, jednostavan i jeftin test mjeri sposobnost pohranjivanja naboja kad čvrsta elektroda dodirne ionsku tekućinu i stabilnost napunjenog uređaja
Pročitaj izvornu objavu
NEPODNOŠLJIVA HLADNOĆA SUPERPROVODNOSTI
(VIDEO PETKOM, Ep. 24) „Sa stanovišta fundamentalne fizike superprovodnost je veoma aktivna tema istraživanja, a potpuno objašnjenje visokotemperaturne superprovodnosti još ne postoji“, kaže dr Darko Tanasković iz Instituta za fiziku u Beogradu u 24. epiz
Pročitaj izvornu objavu
IZGUBLJENA BUDUĆNOST
(Izvan fokusa) “Kompjuteri do kraja veka neće težiti više od 1,5 tona”, najavio je časopis “Popular Mechanics” 1949. godine, dok je Ken Oslon, predsednik kompanije DEC, godine 1977. prognozirao: “Nema nikakvih razloga da iko
Pročitaj izvornu objavu
ČITATE LI BAR KOD?
Najdosadniji deo kupovine, naročito kupovine prehrambenih namirnica, jeste onaj pred kasom. Da nema bar-kodova, stvar bi bila još napornija. Da smo pre 20 godina u Srbiji imali današnje tržne centre, i da smo kupovali koliko i sad, teško da bismo sačuvali
Pročitaj izvornu objavu
VRT FIZIKE: RAĐANJE FIZIKE U SRBIJI
(VIDEO PETKOM, Ep. 28) Mada je danas jedna od naših najuspešnijih disciplina, sa značajnim istraživačkim ustanovama i svetskim velikanima poput Mihajla Pupina i Nikole Tesle, fizika u Srbiji razvija se tek nakon Drugog svetskog rata. Naime, od Galilea Gal
Pročitaj izvornu objavu
​MIHAJLO PUPIN O BEŽIČNIM TELEFONIMA
Zanimljivost iz arhiva. Američki list Njujork Tajms 28. januara 1915. godine objavio je tekst o viziji našeg naučnika Mihajla Pupina o bežičnoj telefoniji. Odlomak iz članka je preuzet iz arhive manifestacije “Mihajlo Pupin touching the hot spots of
Pročitaj izvornu objavu
VRT FIZIKE: KVANTNI EFEKTI FOTOSINTEZE
(VIDEO PETKOM, Ep. 30) „Jedan od najvažnijij obnovljivih izvora energije je sunčeva energija koja se u solarnim ćelijama pretvara u električnu. Međutim, postoje gornji limiti na efikasnost solarnih ćelija koji proističu iz fundamentalnih zakona statističk
Pročitaj izvornu objavu
DEŠIFROVANJE ENIGME
Blečli park, zima 1939. U Bakinghamširu u Engleskoj veliki rat još uvek deluje daleko. Tek će naredne godine doneti poraze za savezničku ekspediciju u Evropi i nakon povlačenja iz Denkerka ratna dejstva preseliti nad Britaniju. Magla i tišina vladaju u dv
Pročitaj izvornu objavu
“Spot Me Up” – Robot Spot imitira Rolingstonse | video

Pročitaj izvornu objavu
Britanci otkrili kako laserskim pisačem upakirati 500 terabajta u stakleni disk veličine CD-a

Pročitaj izvornu objavu
Kina postiže značajan napredak u kvantnom računarstvu 

Pročitaj izvornu objavu
Fizičari pronašli “jake” dokaze o postojanju nove prirodne sile
Od lijepljenja magneta na frižider do ubacivanja lopte u koš – sile  fizike igraju važnu ulogu u  našem svakodnevnom životu.  Fizika poznaje četiri prirodne sile: gravitacija, elektromagnetna, slaba sila i jaka sila. Naučnici sada tvrde da su otk
Pročitaj izvornu objavu
Roboti iz Boston Dynamics
Ako se stvarno volite robote, onda je Boston Dynamics najvjerojatnije kompanija koju ste pratili. Kompanija je tokom godina napravila prilično impresivne korake svojim razvojem robota, a za kraj godine, kompanija je objavila novi video koji pokazuje kako
Pročitaj
9 Most Advanced AI Robots - Humanoid & Industrial Robots
A list of most advanced Humanoid, Industrial and Service robots that are changing the future with the help of Artificial Intelligence.
Pročitaj
ČUVANJE PODATAKA - ISTORIJSKI PREGLED
Računarski inženjeri se uvek susreću sa problem gde čuvati programe, podatke i rezultate izračunavanja koji nisu odmah potrebni. Tokom godina, odgovor na ovo pitanje se menjao kako su pronalazili nove metode skladištenja podataka. Od rupa bušenih u karton
Pročitaj
DNK računar brži i od kvantnog kompjutera: Ima neograničen kapacitet i radi po principu samoreplikacije
Naučnici su dokazali da je zaista moguće napraviti fizički računar od molekula DNK – samoreplicirajući kompjuter koji bi bio brži od svakog postojećeg računara, pa čak i od kvantnih računara u budućnosti. Izgradnja Nedeterminističke Tjuringove Mašine je m
Pročitaj
Backup zauvek… i kasnije
Naučnici Southamton univerziteta (Velika Britanija) razvili su tehnologiju za skladištenje podataka i formiranje arhiva koje će trajati 14 milijardi godina. Na malom disku specijalno obrađenog kvarca moći će da stane čak 360 terabajta informacija.
Pročitaj
Prvi svetlosni memorijski čipovi za trajno skladištenje
Kada bi se elektroni u čipovima zamenili fotonima, postala bi nešto poput kornjače u poređenju sa Ferrarijem.
Pročitaj
Na MIT-u otkrili kako umjetnu inteligenciju spriječiti da koristi prečace

Pročitaj izvornu objavu

Dizajniramo proizvode za koje verujemo da će vaš rad učiniti ugodnim, a proizvodnju sigurnom i sa manjim troškom.